Özellikle toplumsal olaylarda twitter gibi yerlerde infial oluşturmak için bilgi kirliliği oluşturmaya yönelik Google görsellerden konuyla başka olaylardan benzer fotoğraflar bulup paylaşılıyor , bizde genelde bu fotoğrafların doğruluğunu yanlışlığını araştırmadan direk RT ediyoruz.
Bunun en aklımda kalan örneği soma faciasında İtalyan bir fabrika işçileri protesto etti diye bir fotoğraf paylaşılmıştı çoğu kişinin aklındadır bir meydanda binlerce sarı baret diziliydi. Bende bu haberin doğruluğunu araştırırken aynı fotoğrafın aslında İtalyada işçilerin fabrikayı protesto ettiği sırada çekilen bir fotoğraf olduğunu bulmuştum.
Konuyla ilgili haber:
http://www.canlihaber.com/soma-icin-yapildigi-iddia-edilen-italya-protestosu-yalan-cikti-13638h.htm
İşte bu tip olaylarda aslında Google büyük bir kolaylık sağlıyor. Çok bilinen bir ve kullanılan bir özellik değil ama bayağı kullanışlı , elinizde bir fotoğraf var ve bu fotoğrafın diğer kopyalarının nerelerden paylaşıldığını asıl çıkış yerini merak ediyorsanız veya özgün olup olmadığını kopya içerik olmamasını istiyorsanız.
Aşağıdaki adımları incelemenizi tavsiye ederim :)
Öncelikle Google Chorme kullanıyorsanız resme sağ tıklayarak Bu resimi Google arama motorunda ara seçeneğini kullanarak direk sonuç elde edebilirsiniz
Örnek:
Gördüğünüz gibi fotoğrafın benzerlerini ilgili haberleri ilk çıkış kaynağını Google size sunuyor. Genelde de bu tip fotoğrafları kötü niyetli kullanıcılar yabancı kaynaklardan alıyor ki , resim ilk etapta tanıdık gelmesin
Eğer Google Chorme kullanmıyorsanız o zamanda
https://images.google.com/ adresine gidinGörselle ara seçeneğine tıklayın
Bu sayfa gelecek fotoğrafın url'sini veya yükleyerek aramayı yapabilirsiniz.
Benim çok işime yarıyor umarım sizinde işinize yarar.
İyi günler
Yorumlar
Yorum Gönder