Ana içeriğe atla

Robot Süpürgeyi İlk Çalıştırmadan Önce Evinizde Mutlaka Yapmanız Gereken Değişiklikler

 Merhaba

Öncelikle bu yazıyı 1 yıldır Ecovacs Deeboot Ozmo 950 kullanıcısı olarak yazıyorum. Yazıda genel manada tecrübelerime dayanarak nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatacağım bu robotun Türkiye'de satışı yokken satın almıştık gayet memnunuz sizin de memnun kalabilmeniz için bazı ufak ayrıntılar var onları sizlerle paylaşmak istiyorum. Siz Roborock s5 max, Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro vs. gibi robot süpürgelere sahip olabilirsiniz bu yazıda ki değişiklikleri Yükseklik dışında uygulayabilirsiniz.

Öncelikle robotu aldınız eve geldi, şuan kargoda veya çok meraklı bir insansınız almadan araştırıyorsunuz bu yazıya bir şekilde ulaştınız ilk kullanımdan önce ne yapmalıyım diye merak ediyorsunuz. İlk kullanımdan önce Robota göre evi dizayn etmeniz gerekiyor, hemen sayfayı kapatmayın veya alt satırlara kaçmayın çünkü en önemli husus inanın bu. Eğer evi dizayn etmezseniz robotlu yaşam size çok sıkıcı gelebilir ve iade bile etmeyi düşünebilirsiniz. İnternette cihazı bozuk olanları bir kenara bırakırsak olumsuz yorum yapanların çoğu bu kısmı atlayanlar. 

Peki evi nasıl dizayn edeceksiniz öncelikle mantığınız şu olmalı robotu aldım ve mümkün olduğunca fazla noktayı temizlemeli benim erişmekte zorluk yaşadığım kesimlere ( kanepe altı vs.) rahatça girip çıkmalı. Bu yapacağınız değişiklikleri 1 defa yapacaksınız ve evinizin her m2'si temiz olacak zaten her yere giremiyorsa sadece görünen yerlerdeki tozu alıyorsa tam amacına hizmet etmiyordur. Ona göre mobilyanızı eşyalarınızın düzeni bir gözden geçirmeniz gerekiyor. Öncelikle yatak, mobilya gibi eşyalarınızın ayaklarını temiz derinlik en az 12 cm olacak şekilde düzenlemeniz gerekiyor. Ben boşluğun 12 cm'den de yüksek olması taraftarıyım ancak bazı durumlarda yüksek ayak takınca bu sefer koltuk çok yüksek kalıyor, sırıtıyor o sizin koltuğunuzun durumuna bağlı ona siz yerinde karar vermeniz gerekiyor.  

İyi güzel hoş diyorsun da nasıl olacak dediğinizi duyar gibiyim bu ayakların farklı boy ve modellerde internet üzerinden satışı var. Google'dan arayarak eşyanıza uygun ayağı bulabilirsiniz. Ayak satın alırken dikkat etmeniz gereken ayağın 12 cm olması değil, ayak takılınca oluşacak boşluğun 12 cm olması, mobilyanızın durumuna göre 18 cm'lik bir ayak bile takmanız gerebilir.  Montajı da çok el becerisi isteyen bir olay da değil muhtemelen kendi başınıza değiştirebilirsiniz. 

Ayakları değiştirdiniz diyelim veya koltuğunuzun ayağı tam 12 cm burada dikkat etmeniz gereken kısım bir çıkıntı var mı onu tespit etmek. Bu çıkıntıları mümkünse bantlamak lazım, mümkün değilse aşağıdaki yazımda detaylı olarak anlattığım şekilde çözümler bulmak zorundasınız. Size bu anlattıklarım gayet sıkıcı gelebilir ama 4-5 bin lira vererek aldığınız robot koltuğun altından çizik halde çıkınca insanın canı daha çok sıkılıyor buna emin olabilirsiniz. Nereden biliyorum derseniz benim robotum  evde düzenlemeyi yapmamıza rağmen ikinci kullanımda bir çıkıntıyı "ya buraya sürtmez boyu yetiyor nasılsa diye" es geçmemiz nedeniyle çizildi. Bir arkadaşımın robotu da benim başıma geldi dikkatli ol diye uyarmama rağmen koltuk altındaki bir zımba teli nedeniyle ilk kullanımda çizildi.

https://internetteararken.blogspot.com/2020/06/ecovacs-deebot-ozmo-950-robot-supurge.html

İkinci bakacağınız konu robotun vurunca devireceği veya sürükleyeceği bir obje var mı ? Mesela bir komodin üzerindeki vazo, ütü masası, berjer, yerde duran karışık ve dolanmaya müsait kablolar, yerde duran ve devrilmeye müsait bir çiçek veya bir paspas. Bunları ya komple kaldıracaksınız veya robot süpürge temizlik yaparken kaldıracaksınız.

Gelelim 3. hususa boyları yere kadar olan perdeler. Bizde bir süre o şekilde kullandık perdeyi itiyor güzelce süpürüyor ama bazen sensörü perdeye denk geliyor ve harita bozuluyor. Çok tecrübe ettik bu satıları okuyorsanız sizin tecrübe etmenize hiç gerek yok, sensörün hizasına denk gelecek şekilde perde olmamalı biz nasıl yapıyoruz robot süpürge temizlik yaparken perdeleri yukarı kaldırıyoruz.

Şarj istasyonu ( Dock) Modeme yakın bir yerde veya modemin sorunsuz çektiği bağlantı sorunu, kesilmeler olmayacağı bir yerde olmalıdır. Bu istasyonu robotun sabit referans noktası olarak kullandığını düşünün haritanın kaynağı burası, yanlışlıkla yerinden oynatsanız bile haritanız hasar görüyor.

Temizlik yapılacak tüm odalara asgari de olsa bir wifi sinyalinin gitmesi lazım. İnternetin çekmediği bir odada temizlik yaptırma durumunu test etmedim ancak okuduğum yorumlarda bir şekilde temizlik yaptığı ancak uygulamaya anlık veri aktarımı yapmadığından ve kaydedilmiş haritanın bozulma riskinden bahsetmişlerdi. Ondan bu bilgiyi (internetin çekmediği oda durumu) kendim teyit edemediğimin altını çizmek isterim. Yine de sorun yaşamamak adına bu değişiklikleri yapmakta fayda var.

Robot süpürge Banyo - Tuvalet gibi ıslak alanlara girmemesi gerekiyor.

Son hususa gelirsek Sandalyeler ve sehpalar bu biraz opsiyonel, biz onları ters çevirip masanın üstüne kaldırıyoruz çünkü sandalyelerde çok zaman ve şarj kaybediyor . 

Bunu bir yazı dizisi olarak planladım, bu 2. yazım oldu. Bir sonraki yazıda kullanımda ki detayları anlatacağım. Hazırlayınca linkini bu yazıya da eklerim.

Umarım sorunsuzca robotunuzu kullanırsınız.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ankara da askeri malzeme satan yerler

Askerliği Ankarada yapıyor yada yapacaksanız bu bilgi çok işinize yarayacaktır. Öncelikle Kızılay'dan Ankaray'a biniyorsunuz. Ankaray'da Maltepe durağında iniyorsunuz Maltepe durağından yer yüzüne çıktığınızda Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğünün hemen bitişiğinde Tandoğan Askeri malzemeler pasajı var. Orda A'dan Z'ye bütün malzeme ihtiyacınızı giderebilirsiniz . Pasaj olduğu için çok fazla mağaza var malzeme kalmaması veya tekelleşme nedeniyle fiyat artışı da olmuyor fiyatlar gayet makul düzeyde. Hayırlı teskereler Edit 2022 : Yazıyı 2014 yılında yazmıştım geçenlerde araştırma yaptığımda bu çarşı ve dükkanlar kapanmış. Alternatif yerleri aşağıda belirttim. 2014 yılında askerlik yaparken acemi birliğinde spor ayakkabım kaybolmuştu usta birliğinde de spor ayakkabısı olmayanlar için sorun oluyordu o zaman askeri malzeme satan yerleri araştırmıştım Maltepe Pasajı ve Sıhhiye'deki pasajlar vardı Maltepe'nin kapandığını öğrenince yazıyı güncellemek için Sıh

Casio fx 82ms ile farklı tabanda logaritma hesaplaması yapmak

Bugün arkadaşım bana logaritma 3 tabanında bir sayıyı bizim hesap makinesinde nasıl buluyoruz diye sordu bende merak ettim, daha önce hiç kullanmamıştım. Araştırdım zaten direk olarak bizim makine ile hesaplayamıyormuşuz. Aşağıdaki denklem yardımıyla bu hesabı kolayca yaptık sizde bu sayede kolayca yapabilirsiniz. Örneğin logaritma 2 tabanında 16 ( log 2 16 ) değerini hesaplamak istiyorsunuz.  Hesap makinenizde log 16 / log 2 yaparsanız (aşağıda da resim olarak formül var) istediğiniz sonucu bulursunuz. Hesap makinesi sadece 10 tabanında işlem yaptığı için bu şekilde pratik kısa yolu kullanabilirsiniz Birde bu hesap makinesinin kısa yollarını yapabileceğin işlemlerini gösteren bir döküman buldum işinize yarar Edit 2021 :  Prof. Dr. Ahmet TOPÇU hocamızın 2019 yılında vefatı sebebiyle verdiğim link bozulmuş bu nedenle linki sildim ancak  https://insaat.ogu.edu.tr/Personel/Detay/46/prof-dr-ahmet-topcu  bu sitede ilgili dökümanlar duruyor.

Kızılay'dan ANKAmall AVM ' ye nasıl giderim ?

ANKAmall Avm'yi tadilata girmeden önce gezmiştim , bayağı bir dükkanı sineması fln tadilattaydı merak ettim  nasıl olmuş diye  gerçi bütün avm 'ler aynı ama  :) Sizde Ankaraya gelmişken şu ANKAmall 'u bir geziyim derseniz. Metroyu kullanmanızı öneririm. Kızılay Metrosuna giriyoruz. Kızılay metro istasyonunda büyük bir çarşı var genellikle kıyafet ağırlıklı dükkanlar ayrıca Şeyh Şamil Camii var bunu da not olarak düşelim. Ankarada Metro , Ankaray ve bazı otobüsler ile seyahat etmeniz için bir AnkaraKart ihtiyacınız olacaktır , umarım vardır çünkü kızılay istasyonunundan yenisini almak genellikle sıra olduğundan biraz uzun sürüyor ancak Bankamatik tarzı çalışan ve istasyonun belli bölümlerinde bolca bulunan Smartbanko tarzı cihazlardan almanız sizin vakit olarak yararınıza olur.                         Foto: Smart Banko Ayrıntıları geçersek Kızılay Metro İstasyonundan Metro bölümünden giriş yapmanız  ( Ankaray bölümü de var ondan özellikle yazdım ) Kı