Ana içeriğe atla

Yeni Baş Belası Unutkanlık , Nedenleri nelerdir , Ne Yapmalıyım ?



İnsanların zihinlerinde birtakım nedenlerden dolayı meydana gelen unutkanlık çağın hastalığı olarak her yaştan insanı tehdit edebilmektedir.
Bazı unutkanlıklar ciddi hastalıkların habercisi olurken, bazen ise gün içerisinde yaşanılan tempolu iş ve sosyal hayatının olumsuz sonuçları olarak karşımıza çıkmaktadır.
Unutulmaması gereken birçok bilgi aklımızdan uçarken, bunun sürekli olarak tekrarlanması ise insanları oldukça fazla endişelendirmektedir.
Bu yaşta unutkanlık mı olurmuş düşüncesinin ise erken teşhisin önemini unutturmasının hastalarda daha ciddi sonuçlara neden olduğunu görmekteyiz.
Yapılması gereken şeylerden birisi hemen uzman bir doktorla görüşmektir.
Daha sonra ise yazımızda da bulacağınız birtakım taktiklerle kendinizi iyileştirme yöntemini uygulayabilirsiniz.
Bu nedenle yazımızda unutkanlığa dair tespit ettiğimiz nedenleri ve unutkanlığın nasıl önlenebileceği ile ilgili fikirler vermeye çalışacağız.
Unutkanlık neden kaynaklanır?
Genç yaşlarda görülen unutkanlıkların temelinde genellikle stres, depresyon, aşırı yorulma gibi faktörler vardır. Özellikle kırk yaşından önce görülen ve birçok kez tekrarlanan unutkanlığın farkına varıldığında kişi bir süre kendi hikayesini izlemelidir. Unutkanlıkla beraber başka belirtilerin olup olmadığını belirlemelidir. Adapte olmakta sorun yaşamak, mutsuzluk hissetmek, içinden hiçbirşeyin gelmediğini söylemesi gibi aslında tarif etmekte zorlandığı birçok neden unutkanlıktan önce depresyona neden olmaktadır. Daha sonra bu depresyon hali unutkanlık belirtilerinin görülmesine sebep olmaktadır.
Mutlaka öncelikle teşhis koyması için bu durumlarda başvurulması gereken alan psikiyatri olmalıdır. Daha ileriki yaşlarda görülen ve yaşın da etkisiyle yaşanılması olası olan unutkanlıklar için ise nöroloji polikliniği ilgilenmektedir.
Depresyon dışında unutkanlığa neden olan faktörlerin başında ise travmalar, kazalar, kafaya alınan darbeler ve menenjit gibi durumlar veya hastalıklar gelmektedir.
Eğer uzun süredir kronik hale gelmiş uykusuzluk probleminiz varsa, dikkatsizliklerin temeli olan bu durumun da unutkanlık yapabileceğini unutmayın.
Unutkanlık nasıl iyileşir?
Unutkanlıktan korunmak için birtakım önlemler alabilirsiniz. Genç yaştan itibaren düzenli ve sağlıklı beslenmek unutkanlık nedenlerini kökten çözmektedir.
Yağ seçimlerini sıvılarından yana yapıp, bol yeşillikli ve taze meyve sebze ağırlıklı seçimler yapmanız yerinde olacaktır. Alkol ve sigara gibi kötü bağımlılıklardan ise kesinlikle uzak durmalısınız.
Bunun yanında spor ve egzersiz ile bedenlerinizi dinlendirirken, yoga gibi zihin sağlığını koruyan meditasyon yöntemlerinden faydalanabilirsiniz.
Belirli hastalıkları doktor kontrolünde tutarak unutkanlığın daha ileri seviyesi olan bunama hastalığını önleyebilirsiniz.
Bunlardan bazıları hipertansiyon, hiperlipidemi ve kardiyovasküler hastalıklardır.
Ayrıca depresyon durumlarında yine uzman bir doktor tarafından muayene ve tedavi olmanızı önermekteyiz. 
Unutkanlığa karşı akıl oyunları oynamak faydalı mıdır?
Yukarıda unutkanlığın nedenlerine ve önlenmesine dair fikirlerimizi paylaştık. Şimdi ise unutkanlıkla baş edebilmek için uzmanlar tarafından da en çok önerilen yöntemlerden birini daha belirtmek istiyoruz.
Küçük yaşlardan itibaren çocuklarınızı akıl oyunlarına sevkederseniz ileriki yaşlarına geldiğinde unutkanlıkla tanışmasını erteleyebilirsiniz.
Bunlara örnek olarak gazete, kitap ve dergi bulmacalarını, sudoku oyununu verebiliriz. Ayrıca bol bol kitap okuyarak ve özet çıkararak da unutkanlığa karşı faydalı işler yapmış olursunuz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ankara da askeri malzeme satan yerler

Askerliği Ankarada yapıyor yada yapacaksanız bu bilgi çok işinize yarayacaktır. Öncelikle Kızılay'dan Ankaray'a biniyorsunuz. Ankaray'da Maltepe durağında iniyorsunuz Maltepe durağından yer yüzüne çıktığınızda Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğünün hemen bitişiğinde Tandoğan Askeri malzemeler pasajı var. Orda A'dan Z'ye bütün malzeme ihtiyacınızı giderebilirsiniz . Pasaj olduğu için çok fazla mağaza var malzeme kalmaması veya tekelleşme nedeniyle fiyat artışı da olmuyor fiyatlar gayet makul düzeyde. Hayırlı teskereler Edit 2022 : Yazıyı 2014 yılında yazmıştım geçenlerde araştırma yaptığımda bu çarşı ve dükkanlar kapanmış. Alternatif yerleri aşağıda belirttim. 2014 yılında askerlik yaparken acemi birliğinde spor ayakkabım kaybolmuştu usta birliğinde de spor ayakkabısı olmayanlar için sorun oluyordu o zaman askeri malzeme satan yerleri araştırmıştım Maltepe Pasajı ve Sıhhiye'deki pasajlar vardı Maltepe'nin kapandığını öğrenince yazıyı güncellemek için Sıh

Casio fx 82ms ile farklı tabanda logaritma hesaplaması yapmak

Bugün arkadaşım bana logaritma 3 tabanında bir sayıyı bizim hesap makinesinde nasıl buluyoruz diye sordu bende merak ettim, daha önce hiç kullanmamıştım. Araştırdım zaten direk olarak bizim makine ile hesaplayamıyormuşuz. Aşağıdaki denklem yardımıyla bu hesabı kolayca yaptık sizde bu sayede kolayca yapabilirsiniz. Örneğin logaritma 2 tabanında 16 ( log 2 16 ) değerini hesaplamak istiyorsunuz.  Hesap makinenizde log 16 / log 2 yaparsanız (aşağıda da resim olarak formül var) istediğiniz sonucu bulursunuz. Hesap makinesi sadece 10 tabanında işlem yaptığı için bu şekilde pratik kısa yolu kullanabilirsiniz Birde bu hesap makinesinin kısa yollarını yapabileceğin işlemlerini gösteren bir döküman buldum işinize yarar Edit 2021 :  Prof. Dr. Ahmet TOPÇU hocamızın 2019 yılında vefatı sebebiyle verdiğim link bozulmuş bu nedenle linki sildim ancak  https://insaat.ogu.edu.tr/Personel/Detay/46/prof-dr-ahmet-topcu  bu sitede ilgili dökümanlar duruyor.

Kızılay'dan ANKAmall AVM ' ye nasıl giderim ?

ANKAmall Avm'yi tadilata girmeden önce gezmiştim , bayağı bir dükkanı sineması fln tadilattaydı merak ettim  nasıl olmuş diye  gerçi bütün avm 'ler aynı ama  :) Sizde Ankaraya gelmişken şu ANKAmall 'u bir geziyim derseniz. Metroyu kullanmanızı öneririm. Kızılay Metrosuna giriyoruz. Kızılay metro istasyonunda büyük bir çarşı var genellikle kıyafet ağırlıklı dükkanlar ayrıca Şeyh Şamil Camii var bunu da not olarak düşelim. Ankarada Metro , Ankaray ve bazı otobüsler ile seyahat etmeniz için bir AnkaraKart ihtiyacınız olacaktır , umarım vardır çünkü kızılay istasyonunundan yenisini almak genellikle sıra olduğundan biraz uzun sürüyor ancak Bankamatik tarzı çalışan ve istasyonun belli bölümlerinde bolca bulunan Smartbanko tarzı cihazlardan almanız sizin vakit olarak yararınıza olur.                         Foto: Smart Banko Ayrıntıları geçersek Kızılay Metro İstasyonundan Metro bölümünden giriş yapmanız  ( Ankaray bölümü de var ondan özellikle yazdım ) Kı