Ana içeriğe atla

Kendini Gözlerden Sakınan Şehir: Kastamonu





Hırçın Karadeniz’ in sessiz ve sakin şehridir Kastamonu. Bu şehre gittiğinizde ilk dikkatinizi çekenlerden birisi şehrin otantik ve huzurlu yapısıdır. Belki de Kastamonu bu mistik havasını, tarihi dokusunu olanca doğallığı ile muhafaza etmesine borçludur.
  
Şehrin Tarihi Panaroması
Sokakları tarih kokan bir kentin, geçmişini merak ediyor insan. Kastamonu, M.Ö.’ lere uzanan tarihinde Hitit, Frig,  Lidya gibi uygarlıklarla Bizans’ a ev sahipliği yapmıştır. Tarihi dokusunun temellerini, Kastamonu kalesinde olduğu gibi yer yer Bizans’ tan ama daha çok Osmanlı döneminden alır. Şehrin en önemli ve karakteristik özelliği işte bu Osmanlı döneminden kalma Türk evlerini n oluşturduğu sit mahalleleridir.


Sizi nostaljik bir geziye davet  eden bu davetkar şehrin İnebolu limanı' nın ise Kurtuluş Savaşı döneminde ülke savunmasına yaptığı lojistik destekle, oldukça hareketli bir yeri vardır.


Kastamonu’ ya Ulaşım
Kastamonu, Batı Karadeniz bölgesindedir. İstanbul’ a uzaklığı 520 km olan Kastamonu’ ya kara ve havayoluyla ulaşım mümkündür. Kastamonu İstanbul seferleri karayolu ile 6 saati geçmekte, uçakla ise 1 saat 15 dakika sürmektedir.  Kastamonu havaalanına sahip bir ilimizdir. 2013 senesi yaz döneminde  açılan Kastamonu Uzunyazı Havaalanı, aktif şekilde yolcu trafiği ile bölgesinin en büyük havaalanları arasındadır.


Kastamonu’ nun en yoğun trafik yaşadığı illerden Ankara’ ya uzaklığı 250; Samsun şehrine uzaklığı ise 384 km’ dir.


Kastamonu’ da Neler Yapılabilir?
Kastamonu’ da inanç turizmi kapsamında Selçuklular, Candaroğulları Beyliği ve Osmanlı Dönemi’ nden kalmış çok sayıda tarihi  külliye ve camiyi gezebilir; halk plajlarında deniz turizmi yapabilir, kadınlar plajında denize girebilir, çevredeki yaylalarda temiz havanın ve manzaranın tadını çıkartabilir, Küre Dağları Mili Parkında doğa turizm kapsamında ruhunuzu dinlendirebilir, Kış mevsiminde ise Kastamonu Ilgaz’ da eğlenceli ve hoş zaman geçirebilirsiniz.

Kastamonu’ da Turistik ve Tarihi Doku
Kastamonu, tarihi dokusuyla zengin dolayısıyla da turizm etkinliklerinde kültür gezisinin ön  planda olduğu bir kentimizdir. Kastamonu’ da gezilip görülecek tarihi dokular, mekanlar ve yapılar; cami ve külliyelerden, höyüklere dek uzanır.İl merkezinde gezilebilecek tarihi dokuda cami ve küllüyeler, kale, tarihi hanlar, tarihi konaklar, Türk evleri, müzeler ve hamamlar önemli bir yere sahiptir.


Kastamonu İl Merkezinde Mutlaka Gezin
Nasrullah Kadı  Külliyesi: Kastamonu’ nun en büyük camisi olan Nasrullah Paşa Külliyesi, 2. Beyazıd zamanından kalmadır. Cami, şadırvanı ve su havuzları ile sizi derin düşüncelere sokarken, cami için hat sanatı ve süslemeleri ile de kendine hayran bırakıyor. Ayrıca Nasrullah Paşa Külliyesi’ nde yer alan Münire Medresesi  El Sanatları çarşısı, turistler tarafından mutlaka gezilen bir mekandır.


İsmailbey Külliyesi: Candaroğlu beyliği’ nden kalma, beylikler dönemi taş mimarisinin en güğzel örneklerini sunan İsmailbey Külliyesi, oldukça narin bir yapı. Aynı zamanda külliyede bulunan İsmailbey Medresesi El Sanatları Çarşısı, Kastamonu’ nun naif el sanatlarını yakından tanıyacağınız ve hediyelik eşya satın alabileceğiniz çok hoş ve otantik bir turistik merkezdir.


Tarihi Hanlar: Kastamonu’ da gezilesi tarihi mekanlar arasında hanların özel bir yeri vardır. İsmailbey Külliyesi sınırlarındaki Deve Hanı, taş mimarisinin en güzel yapılarından bir örnek sunarken, Kurşunlu Hanı ziyaretçileri 1400’lü yıllara götürür. Aşırefendi Hanı ise işlek ve hoş bir dekorda çayınızı yudumlayabileceğiniz güzel bir mekandır.


Kastamonu Türk Evleri ve Konaklar: Şehrin ana dokusunu ve karakteristik özelliğini yaratan; kenti sessiz, sakin ve huzurlu bir kabuğa bürüyen Türk  mimarisinin en güzel konaklarının ve evlerinin bulunduğu sit mahalleleri mutlaka görülmelidir. Cumbaları, süslemeleri, nişleri, sofaları ile Türk mimarisini,n tipik özelliklerini karşımıza getiren ve Osmanlı-Türk aile yapısı ve gündelik yaşamı hakkında ipuçları gizleyen tarihi konakların bir kısmı ziyaret maksadıyla turistik amaçla kullanılmakta, bir kısmı pansiyon ya da lokanta olarak işletilmekte, kimisi etkinliklerde kullanılmaktadır.


Kastamonu El Sanatları ve Teşhir Merkezi’ de tarihi dokulu bir yapıda, şehrin kültürel yapısının en güzel örneklerini  sunmaktadır.


Kent Kalesi: Tarihi Bizans’ a dayanan kaleden, şehir panaromik olarak mutlaka izlenmelidir. Şehrin tarihi dokusu, mavi ve yeşille buluştuğu bu panaromik görünümler,  oldukça izlenesi manzaralar sunmaktadır.
Müzeler: Kentte arkeoloji ve etnografya müzeleri ile Mimar Vedat Tek Kültür Sanat Merkezi oldukça zengin donanımlarıyla ziyaret etmeye değer mekanlardır.

Kastamonu ve Çevresi
Kastamonu kent merkezi kadar çevresi de turistik olarak zengin bir kenttir. Pınarbaşı Ilgarini, Alçılar Köyü Gizemli Mağara, Cide Kılıçlı Mağara son derece güzel doğal alanlardır. Ayrıca kent çevresinde yaylalar, turistik açıdan günübirlik olarak ziyaret edilebilecek, doğal alanlardır.


Kastamonu, hak plajları açısından da zengin bir ilimizdir. Özellikle tarihi dokusuyla hayran kalacağınız Cide Cideros koyu, İnebolu Boyranaltı Plajı, Kumluca deniz turizmi yapabileceğiniz sakin plajlardır.


Kastamonu’ da Nerede Kalınır?
Otantik bir tatil anlayışından hoşlananlar, Kastamonu’ da pansiyon ya da otel olarak işletilen tarihi konaklarda kalabilir ve eşsiz bir deneyim yaşayabilirler. Kastamonu, turizm açısından rahatlıkla kalınabilecek işletmelere sahiptir. Ayrıca hem kültür gezisi hem de deniz turizmi yapmayı planlayanlar İnebolu ilçesindeki turistik işletmelerde konaklayabilirler.


Kastamonu ili Bakanlık tarafından verilmiş turizm işletme belgeli konaklama merkezleri açısından da yeterli bir turizm merkezidir.

Kastamonu’ da Ne Yenir?

Kastamonu, yemek kültürü açısından çok  çeşitli bir mutfağa sahiptir. Kastamonu’ da etli ekmek, mıklama, bandura, simit tiridi, kuyu kebabı, oymaç çorbası gibi birçok yöreye has ev yemeklerini tadabilir;  mantı gibi hamurişlerini deneyebilirsiniz. Ayrıca Kastamonu’ nun elmasını, tosya üzümünü, üryani eriğini, İnebolu kestanesini, Azdavay armudunu eğer denk gelirseniz mutlaka tadın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ankara da askeri malzeme satan yerler

Askerliği Ankarada yapıyor yada yapacaksanız bu bilgi çok işinize yarayacaktır. Öncelikle Kızılay'dan Ankaray'a biniyorsunuz. Ankaray'da Maltepe durağında iniyorsunuz Maltepe durağından yer yüzüne çıktığınızda Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğünün hemen bitişiğinde Tandoğan Askeri malzemeler pasajı var. Orda A'dan Z'ye bütün malzeme ihtiyacınızı giderebilirsiniz . Pasaj olduğu için çok fazla mağaza var malzeme kalmaması veya tekelleşme nedeniyle fiyat artışı da olmuyor fiyatlar gayet makul düzeyde. Hayırlı teskereler Edit 2022 : Yazıyı 2014 yılında yazmıştım geçenlerde araştırma yaptığımda bu çarşı ve dükkanlar kapanmış. Alternatif yerleri aşağıda belirttim. 2014 yılında askerlik yaparken acemi birliğinde spor ayakkabım kaybolmuştu usta birliğinde de spor ayakkabısı olmayanlar için sorun oluyordu o zaman askeri malzeme satan yerleri araştırmıştım Maltepe Pasajı ve Sıhhiye'deki pasajlar vardı Maltepe'nin kapandığını öğrenince yazıyı güncellemek için Sıh

Casio fx 82ms ile farklı tabanda logaritma hesaplaması yapmak

Bugün arkadaşım bana logaritma 3 tabanında bir sayıyı bizim hesap makinesinde nasıl buluyoruz diye sordu bende merak ettim, daha önce hiç kullanmamıştım. Araştırdım zaten direk olarak bizim makine ile hesaplayamıyormuşuz. Aşağıdaki denklem yardımıyla bu hesabı kolayca yaptık sizde bu sayede kolayca yapabilirsiniz. Örneğin logaritma 2 tabanında 16 ( log 2 16 ) değerini hesaplamak istiyorsunuz.  Hesap makinenizde log 16 / log 2 yaparsanız (aşağıda da resim olarak formül var) istediğiniz sonucu bulursunuz. Hesap makinesi sadece 10 tabanında işlem yaptığı için bu şekilde pratik kısa yolu kullanabilirsiniz Birde bu hesap makinesinin kısa yollarını yapabileceğin işlemlerini gösteren bir döküman buldum işinize yarar Edit 2021 :  Prof. Dr. Ahmet TOPÇU hocamızın 2019 yılında vefatı sebebiyle verdiğim link bozulmuş bu nedenle linki sildim ancak  https://insaat.ogu.edu.tr/Personel/Detay/46/prof-dr-ahmet-topcu  bu sitede ilgili dökümanlar duruyor.

Kızılay'dan ANKAmall AVM ' ye nasıl giderim ?

ANKAmall Avm'yi tadilata girmeden önce gezmiştim , bayağı bir dükkanı sineması fln tadilattaydı merak ettim  nasıl olmuş diye  gerçi bütün avm 'ler aynı ama  :) Sizde Ankaraya gelmişken şu ANKAmall 'u bir geziyim derseniz. Metroyu kullanmanızı öneririm. Kızılay Metrosuna giriyoruz. Kızılay metro istasyonunda büyük bir çarşı var genellikle kıyafet ağırlıklı dükkanlar ayrıca Şeyh Şamil Camii var bunu da not olarak düşelim. Ankarada Metro , Ankaray ve bazı otobüsler ile seyahat etmeniz için bir AnkaraKart ihtiyacınız olacaktır , umarım vardır çünkü kızılay istasyonunundan yenisini almak genellikle sıra olduğundan biraz uzun sürüyor ancak Bankamatik tarzı çalışan ve istasyonun belli bölümlerinde bolca bulunan Smartbanko tarzı cihazlardan almanız sizin vakit olarak yararınıza olur.                         Foto: Smart Banko Ayrıntıları geçersek Kızılay Metro İstasyonundan Metro bölümünden giriş yapmanız  ( Ankaray bölümü de var ondan özellikle yazdım ) Kı